fbpx

E 470 b – Zsírsavak magnéziumsói

Egyéb elnevezések

magnézium-sztearát

Leírás

A telített zsírsavak magnéziumvegyületei a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.

A finom por nagyon jó tapadási tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért főként leválasztószerként használják. Különösen laza szekezetű anyagoknál őrlési és szitálási segédanyagként is alkalmazzák.

Előállítás

A zsírsavak sóit kémiai reakcióval növényi vagy állati zsírokból állítják elő. Általában növényi-, szója-, repce-, illetve kukoricaolajakat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A zsírsavak magnéziumsói az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 470 b többek között a következő élelmiszerekben található meg:
• Sütőpor
• Dekorcukor
• Fűszergranulátumok

A zsírsavak magnéziumsói ezenkívül adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként is engedélyezettek.

Biztonság

A zsírsavak magnéziumsói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

 

Lásd még

E 470 a – Zsírsavak nátrium-, kálium- és kálciumsói

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok