E 470 b – Zsírsavak magnéziumsói
Egyéb elnevezések
magnézium-sztearát
Leírás
A telített zsírsavak magnéziumvegyületei a zsíranyagcsere köztes vegyületeiként az emberi szervezetben is megtalálhatók.
A finom por nagyon jó tapadási tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért főként leválasztószerként használják. Különösen laza szekezetű anyagoknál őrlési és szitálási segédanyagként is alkalmazzák.
Előállítás
A zsírsavak sóit kémiai reakcióval növényi vagy állati zsírokból állítják elő. Általában növényi-, szója-, repce-, illetve kukoricaolajakat használnak erre a célra. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
Használat
A zsírsavak magnéziumsói az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezettek. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az E 470 b többek között a következő élelmiszerekben található meg:
• Sütőpor
• Dekorcukor
• Fűszergranulátumok
A zsírsavak magnéziumsói ezenkívül adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként is engedélyezettek.
Biztonság
A zsírsavak magnéziumsói veszélytelennek számítanak, a zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.