E 460 – Cellulóz
Leírás
A cellulóz az elfásodott növényi sejtek legfontosabb vázanyaga. Mivel szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme, a liszteknek is összetevője. A növényi sejtekből elválasztott, módosítatlan cellulóz (E 460 ii) mellett a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett élelmiszeradalék.
Egyik sem oldódik sem vízben, sem pedig alkoholban, de egyenletesen eloszlathatók a folyadékokban, és bizonyos szerkezetet adnak nekik. A szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ezért gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszereben, ahol kerek, tejszínes ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban és tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, továbbá gátolja a jégkristály-képződést a mélyfagyasztott termékekben.
Előállítás
A fás növényi részt először őrlik, majd alaposan szitálják, így nyerik ki belőle a cellulózt (E 460 ii). A cellulózpor sósavas kezelésével keletkezik a mikrokristályos cellulóz (E 460 i).
Használat
A cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A cellulóz egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Szeletelt vagy reszelt sajt
• Jégkrém
• Rágógumi
A cellulózt ezenkívül más adalékanyagok hordozóanyagaként, valamint gyógyszerek és kozmetikumok összetevőjeként alkalmazzák.
Biztonság
A cellulóz veszélytelennek számít.
Az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. A mikrokristályos cellulóz (E 460 ii) átjuthat a bélfalon, eddig azonban semmiféle egészségügyi következményt nem figyeltek meg.