fbpx

E 460 – Cellulóz

Leírás

A cellulóz az elfásodott növényi sejtek legfontosabb vázanyaga. Mivel szinte minden növényi sejtnek az alkotóeleme, a liszteknek is összetevője. A növényi sejtekből elválasztott, módosítatlan cellulóz (E 460 ii) mellett a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett élelmiszeradalék.

Egyik sem oldódik sem vízben, sem pedig alkoholban, de egyenletesen eloszlathatók a folyadékokban, és bizonyos szerkezetet adnak nekik. A szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ezért gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszereben, ahol kerek, tejszínes ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban és tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, továbbá gátolja a jégkristály-képződést a mélyfagyasztott termékekben.

Előállítás

A fás növényi részt először őrlik, majd alaposan szitálják, így nyerik ki belőle a cellulózt (E 460 ii). A cellulózpor sósavas kezelésével keletkezik a mikrokristályos cellulóz (E 460 i).

Használat

A cellulóz az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A cellulóz egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Szeletelt vagy reszelt sajt
• Jégkrém
• Rágógumi

A cellulózt ezenkívül más adalékanyagok hordozóanyagaként, valamint gyógyszerek és kozmetikumok összetevőjeként alkalmazzák.

Biztonság

A cellulóz veszélytelennek számít.

Az emberi szervezet nem tudja hasznosítani. A mikrokristályos cellulóz (E 460 ii) átjuthat a bélfalon, eddig azonban semmiféle egészségügyi következményt nem figyeltek meg.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás