fbpx

E 432 – Poliszorbát 20

Egyéb elnevezések

polioxietilén(20)-szorbitán-zsírsavészter, polioxietilén(20)-szorbitán-monolaurát


Leírás

A poliszorbát 20 a szorbit (E 420) származéka. Mint minden szorbát, ez is erős emulgátor, amely környezetének hőmérsékletétől és a savfoktól függetlenül alkalmazható. A poliszorbátok ezen kívül stabilizálják a zsírok és a habok struktúráját is, emellett meggátolják, hogy a margarinok és a sütőzsírok hevítésre spricceljenek.

Előállítás

A poliszorbátokat többlépcsős kémiai reakcióban szorbitból és zsírsavakból állítják elő. A zsírsavak állati zsiradékból is előállíthatók, általában azonban növényi zsírokat használnak erre a célra.

Használat

A poliszorbát 20 csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett.

Ezek közé tartoznak többek között:
• Sütőzsírok (max. 10 g/kg)
• Fagylalt (max. 1 g/kg)
• Diétás élelmiszer (max. 1g/kg)
• Desszertek (max. 3 g/kg)
• Sütemény, keksz, levelestészta (max. 3 g/kg)
• Szószok és levesek (5 ill. 1 g/kg)
• Rágógumi (max. 5 g/kg)
• Növényi eredetű tej- és tejszínhelyettesítő termékek (max. 5g/kg)

A poliszorbátokat ezenkívül takarmányokban, kozmetikumokban és gyógyszerekben is használják.

Biztonság

A poliszorbátok veszélytelennek számítanak. A zsíranyagcserébe kerülve lebomlanak.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

25 mg/kg a poliszorbátok összességére vonatkoztatva

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás