fbpx

E 426 – Szója hemicellulóz

Leírás

A hemicellulózok a növényi sejtfal – pektintől és cellulóztól eltérő - lúgban oldható poliszaharidjai.  A szója hemicellulóz a szójabab sejtfal merevítésében játszik fontos szerepet.

Előállítás

A szója hemicellulózt szójarostból állítják elő, ami pedig a szójaolaj, illetve szójafehérje gyártás mellékterméke. A szójarost nagyobbrészt nemcellulóz , kisebb részt pedig cellulóz molekulákból áll. A szójarostból forró vízzel oldják ki a szója hemicellulózt. A kioldáshoz csak etil alkohol használható segédanyagként.

Használat

A szója hemicellulóz meghatározott élelmiszerekben használható z előírt maximális adagolási szintek betartásával. Többek között az alábbi termékekben használható: 
  • Burgonyatermékek (max. 10g/kg)
  • Zselés édességek (max. 10g/kg) 
  • Keleti tészafélék(max. 10g/kg) 
  • Rízstermékek (max. 10g/kg) 
  • Szárított, fagyasztott tojás
  • Péksütemények (max. 10g/kg) 
  • Szószok, öntetek (max. 30g/kg) 
  • Tejitalok (max. 5g/kg)
  • Étrendkiegészítők (max. 1,5g/kg)
 

Biztonság

Mivel az alapanyaga szója, allergiás reakciókat kiválthat, bár a vizsgálatok alacsony allergén hatás állapítottak meg az esetében.  Az emésztés során a többi élelmi rosthoz hasonlóan viselkedik; nem emészthető. A szójarosttal foglalkozó kutatások napi 25-35 g fogyasztást biztonságosnak állapítottak meg.

A szója hemicellulóz élelmiszer adalékanyagként történő fogyasztása esetén a napi bevitel vélelmezett mértéke max. 0,05 .

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás