E 422 - Glicerin

Leírás

A zsírok alapvető alkotóelemeként a glicerin minden élő sejtben megtalálható. Kémiai szempontból az alkoholokhoz tartozik, enyhén édes íze van. Vízkötő tulajdonsága miatt az élelmiszerek kiszáradásának gátlására használják.

Előállítás

A glicerint kémiai úton propilénből szintetizálják. Növényi olajokból is nyerhető, erre főként a kókuszolajat alkalmazzák.

Használat

A glicerin az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Ezalól csak a kezeletlen élelmiszerek a kivételek és néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A glicerint egyebek mellett a következő termékekben használják: 
• Húskészítmények
• Rágógumi
• Bevonatok
• Kakaó- és csokoládékészítmények

A glicerin ezenkívül más adalékanyagok és aromák hordozóanyagaként is alkalmazható.

Biztonság

A glicerin veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • BIO: Ez az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához. (forrás: vonatkozó jogszabályok)

Ezekbe a típusokba tartozik



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében