E 421 - Mannit

Leírás

A mannit kémiailag a cukoralkoholokhoz tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben sok gyümölcsben és algában megtalálható. Körülbelül fele olyan édes mint a kristálycukor, és vele ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges inzulin, ezért diabetikus készítményekhez alkalmazható. 2,4 kcal/kg energiatartalma csak kevéssel alacsonyabb, mint a cukoré. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást.

Előállítás

A mannitot enzimek segítségével mannózból, vagy gyömölcscukorban gazdag invertcukorszirupból nyrik. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges.

Használat

A mannit bizonyos élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett.

Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes deszertek, fagylalt
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édességek és rágógumi
• Szószok
• Mustár
• Táplálékkiegészítők

Mannit ezen kívül aromák és vitaminok hordozóanyagaként is használható.

Biztonság

A mannit veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, gyomorgörcsöt, hányást okozhat. Ezér azokon az élelmiszereken, amelyek 10%-nál több cukorhelyettesítőt tartalmaznak, a „túlzott mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetést kell feltüntetni.

Figyelem!

  • GMO: Ennek az adalékanyagnak az előállítása során genetikailag módosított alapanyag, segédanyag vagy mikroorganizmus előfordulhat. (forrás: http://www.transgen.de)
  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében