
E 418 – Gellángumi
Leírás
A gellángumi nagyon hosszú láncú szénhidrát, amelyet különböző, jellegzetesen négyes csoportokban kötődő egyszerű cukrok alkotnak. A természetben a Pseudomonas elodea baktériumfajtában fordul elő.
A gellángumi a folyadékokat már kis mennyiségben is kemény, tiszta zselévé köti, amely a savtartalom és a hőmérséklet változásakor is stabil marad. A zselatin és a gumiarábikum (E 414) erősítik ezt a zselésítő hatást. A gellángumi javítja a xantán (E 415),a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410) és a módosított keményítők (E 1404) zseléképző tulajdonságát, ezért gyakran ezekkel kombinálva alkalmazzák.
Előállítás
A gellángumi előállítása cukortartalmú táptalajon szaporított Pseudomonas elodea baktériumkultúrákból történik. Ezeket melegítik, szűrik, majd alkohol segítségével különítik el a gellángumit, amelyet végül szárítanak.
Használat
A gellángumi az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Dzsem, lekvár és zselé (max. 10 g/kg)
• Édességek
• Péksütemény-töltelékek
• Bevonatok
Biztonság
A gellángumi veszélytelennek számít.
Emészthetetlen molekulája az emberi szervezetben vízkötő ballasztanyagként működik.