
E 417 – Taramagliszt
Egyéb elnevezések
taragumi, tara
Leírás
A trópusi taracserje (Caesalpina spinosa) magjának egy része tartalmazza az úgynavezett taragumit; hosszú láncú szénhidrátjait egyszerű cukrok, mannóz és galaktóz alkotják, jellegzetes módon.
Mivel duzzadóképessége nagyon hasonló a szentjánoskenyérmag-liszthez (E 410) és a guármagliszthez (E 412), a taramaglisztet is ezekhez hasonlóan használják. Támogatja az agar-agar (E 406), a karragén (E 407) és a xantán (E 415) zseléképzését, ezért többnyire ezekkel kombinálva alkalmazzák.
Előállítás
A taramaglisztet a taracserje magjának úgynevezett endospermiumából nyerik. Ezt, a csírát körülvevő tápanyagréteget először elválasztják a mag többi részétől, majd őrlik.
Használat
A taragumi az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.
Egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Péksütemények
• Dzsem, lekvár és zselé
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Édesség
• Fűszerkészítmények, húskészítmények pácai és bevonatai
• Fagylalt és tejitalok
Biztonság
A taramagliszt veszélytelennek számít.
Emészthetetlen molekulája az emberi szervezetben vízkötő ballasztanyagként működik.