fbpx

E 413 – Tragantmézga

Leírás

A tragant növényi nedv, az Ázsiában honos Astragalus nemzetségbe tartozó cserjék ágaiból és törzséből származik. A nedv két igen komplex szénhidrátot tartalmaz, amelyek hatalmas vízkötő képességgel rendelkeznek.

A tragant már igen csekély mennyiségben sűrűvé teszi a folyadékokat. Ez a viszkozitás erős savak és hő hatására is stabil marad. A tragantot mindenekelőtt savanyú élelmiszerekhez használják, emellett különleges molekulafelépítése miatt emulziók stabilizálására is alkalmas. Mivel előállítása nagyon nehézkes és drága, a tragantot csak akkor használják, ha semelyik másik növényi sűrítőanyag nem alkalmazható.

Előállítás

Traganttartamú növényekből, elsősorban az Astragalus gummifer törzséből és ágaiból cseppenként nyerik ki a növényi nedvet. A cseppeket összegyűjtik és tisztítják, hogy megfeleljen az élelmiszeradalékok iránt támasztott tisztasági kritériumoknak.

Használat

A tragantmézga az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók. Nem alkalmazható továbbá szárított élelmiszerekben sem, amelyek elfogyasztáskor megduzzadnak.

Különösen a következő termékekben fordulhat elő:
• Levesek, szószok és majonéz
• Készételek, sütemény
• Süteménytöltelékek
• Fagylalt és desszert

A tragantot ezenkívül hordozóanyagként is használják más adalékanyagokhoz.

Biztonság

A tragant állatkísérletekben erős allergénnek bizonyult.

Enyhén hashajtó hatású, a szervezet nem tudja hasznosítani.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás