fbpx

E 407a – Feldolgozott Euchema-moszat

Egyéb elnevezések

félfinomított karragén


Leírás

Ezt a hosszú láncú szénhidrogénekben (poliszaharidokban) gazdag kivonatot kizárólag az Euchema-moszatból nyerik. A különféle poliszaharidok keveréke közel azonos a karragénnel (E 407). A feldolgozott Euchema-moszat azonban nagyobb mennyiségű cellulózt tartalmaz, emiatt zavaros gélt képez.

Előállítás

Az E 407a előállítása során a szárított Euchema-moszatot megtisztítják az összes fehérjétől, színezéktől és alacsony molekulasúlyú résztől, majd további tisztítási lépcsők során élelmiszer minőségűvé dolgozzák fel.

Használat

A feldolgozott Euchema-moszat használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a karragénre (E 407).

Biztonság

A feldolgozott Euchema-moszatok első sorban előállításukban és csak csekély mértékben az összetételükben különböznek a karragéntől (E 407).

A karragént a szervezet nem tudja felvenni, ezért változatlan formában kiürül. Ennek ellenére a karragének gátolni tudják más tápanyagok felvételét.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a karragén befolyásolhatja a sejtek immunrendszerét. Azok a tanulmányok, amelyek ezeket a hatásokat az emberre vonatkozóan is igazolnák illetve a következményeket felbecsülnék, egyelőre hiányoznak.

A karragénnel szemben fennáll a gyanú, hogy az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű tüneteket válthat ki.

A lebontott/degradált karragénekkel végzett állatkísérletek fekélyképződést mutattak ki. A lebontott karragének abban különböznek az élelmiszerben használt E 407 karragéntől, hogy molekulasúlyuk lényegesen alacsonyabb. Ezek az élelmiszerekben nem engedélyezettek. A nagymolekulájú karragénnel végzett kísérletek során semmi ilyen jellegű hatást nem figyeltek meg. Az élelmiszeradalék-karragénnek a bélrendszerben kis mennyiségben megjelenő bomlástermékei sem okoznak kárt; ezért az Európai Unió Tudományos Élelmiszerbizottságának (SCF) javaslata szerint a lebontott karragének arányát az E 407-ben a lehető legalacsonyabban kell tartani. Emellett, mivel nem tisztázott, hogy a karragén a csecsemők bélrendszerében fel tud-e szívódni, az SCF azt ajánlotta, hogy az E 407-et a csecsemőtáplálékokban ne engedélyezzék (SCF/CS/ADD/EMU/199 Final, 21.02.2003).

Lásd még

E 407 - Karragén

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás