
E 407 – Karragén
Leírás
A karragén azoknak a hosszú szénláncú szénhidrogéneknek (poliszacharidok) az összefoglaló neve, amelyek különféle vörösalga-fajok sejtjeiből származnak. Karragénként az élelmiszerekben csak meghatározott, nagymolekulájú karragének keverékei engedélyezettek.
Az élelmiszerek összetételétől függően a karragének stabil gélek vagy sűrű folyadékok előállítására is alkalmasak. Gyakran más növényi sűrítőanyagokkal összekeverve alkalmazzák.
Előállítás
A karragént forró víz segítségével különféle vörösalgákból nyerik.
Használat
A karragén az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A karragén egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Szárított és sűrített tejkészítmények (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Hőkezelt tejszín (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Puding- és desszertpor (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Jégkrém (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Ketchup és szószok (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Sonkák (mennyiségi korlátozás nélkül)
Biztonság
A karragént a szervezet nem tudja felvenni, ezért változatlan formában kiürül. Ennek ellenére a karragének gátolni tudják más tápanyagok felvételét.
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a karragén befolyásolhatja a sejtek immunrendszerét. Azok a tanulmányok, amelyek ezeket a hatásokat az emberre vonatkozóan is igazolnák illetve a következményeket felbecsülnék, egyelőre hiányoznak.
A karragénnel szemben fennáll a gyanú, hogy az arra érzékeny embereknél allergiás vagy allergiaszerű tüneteket válthat ki.
A lebontott/degradált karragénekkel végzett állatkísérletek fekélyképződést mutattak ki. A lebontott karragének abban különböznek az élelmiszerben használt E 407 karragéntől, hogy molekulasúlyuk lényegesen alacsonyabb. Ezek az élelmiszerekben nem engedélyezettek.
A nagymolekulájú karragénnel végzett kísérletek során semmi ilyen jellegű hatást nem figyeltek meg. Az élelmiszeradalék-karragénnek a bélrendszerben kis mennyiségben megjelenő bomlástermékei sem okoznak kárt; ezért az Európai Unió Tudományos Élelmiszerbizottságának (SCF) javaslata szerint a lebontott karragének arányát az E 407-ban a lehető legalacsonyabban kell tartani. Emellett, mivel nem tisztázott, hogy a karragén a csecsemők bélrendszerében fel tud-e szívódni, az SCF azt ajánlotta, hogy az E 407-et a csecsemőtáplálékokban ne engedélyezzék (SCF/CS/ADD/EMU/199 Final, 21.02.2003).