E 406 – Agar-agar
Egyéb elnevezések
agar
Leírás
Az agar-agar hosszúláncú szénhidrát, bizonyos vörösalga-fajok sejtfalának alkotóeleme. Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez, amely melegítés során is stabil marad. Az agar-agart gyakran más zselésítőkkel kombinálva használják.
Előállítás
Az agar-agart forró víz segítségével különféle vörösalga-fajokból nyerik.
Használat
Az agar-agar az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentik, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Az agar-agar egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Dzsem, lekvár, zselé (max. 10 g/kg)
• Édességek (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Joghurt (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Fűszerkészítmények, húskészítmények pácai és bevonatai (mennyiségi korlátozás nélkül)
Ezenkívül az agar-agart gyümölcsborok előállításkor derítőszerként alkalmazzák, illetve aromák és más adalékanyagok hordozóanyagaként is használják.
Biztonság
Az agar-agar veszélytelennek számít.
Nagy mennyiségben enyhén hashajtó hatású lehet.