
E 401 – Nátrium-alginát
Egyéb elnevezések
Algin
Leírás
A nátrium-alginát az alginsav (E 400) nátriumsója. Az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme. Vízoldató, hőre és savakra azonban érzékeny.
Kálciumionokkal főzés-, fagyasztás- és sütésálló gélt képez. A nátrium-alginát ezért különösen jól alkalmazható bevonóanyagként; leheletvékony filmet alkotva védi az élelmiszert a kiszáradástól, és stabilitást biztosít fagyasztáskor és felengedtetéskor.
Előállítás
A nátrium-alginátot lúgok segítségével különféle barna algákból nyerik.
Használat
A nátrium-alginát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint az alginsavra (E 400).
Biztonság
Az alginátok veszélytelennek számítanak.
A szervezet nem veszi fel. Nagyobb mennyiségben gátolja a vas, a kálcium és más nyomelemek felvételét a táplálékokból.