E 385 – Kálcium-dinátrium-EDTA
Egyéb elnevezések
EDTA-sav
Leírás
Teljes nevén kálcium-dinátrium-etilén-diamin-tetraacetát. A nehézfém-ionokat köti nagyon erős komplexekké, ezért segíti az antioxidánsok hatását, és gátolja az élelmiszerek szín- és ízváltozását. Mivel a fémionokat a baktériumok számára is elérhetetlenné teszi, a kálcium-dinátrium-EDTA enyhe tartósító hatással is rendelkezik.
Előállítás
A kálcium-dinátrium-EDTA-t szintetikus úton állítják elő.
Használat
A kálcium-dinátrium-EDTA csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Ide tartoznak többek között:
Emulgeált szószok (max. 75 mg/kg)
Hüvelyesnövény-, gomba- és articsókakonzervek (max. 250 mg/kg)
Kagyló- és puhatestű konzervek (max. 75 mg/kg)
Fagyasztott rákok (max. 75 mg/kg)
Biztonság
Az EDTA segítségével a testben lévő nehézfémeket el lehet távolítani. Ezt a kezelést a nehézfém-mérgezések alkalmával szokták alkalmazni. A kálcium-dinátrium-EDTA ugyanakkor a táplálékban levő nehézfémek felvételét is jelentősen meg tudja növelni.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
2.5 mg/kg