
E 355 – Adipinsav
Egyéb elnevezések
Hexandisav, butándikarbonsav
Leírás
Az adipinsavat a természetben a répacukorlé és a melasz tartalmazza. Zsír avasodásakor is keletkezik. Lágy savanyú-sós íze hosszan érezhető, ezért szívesen alkalmazzák bevonatokban, például gyümölcsös rágógumik esetében. Az adipinsav nem köti meg a levegő páráját, ezért különösen alakalmas hosszú eltarthatóságú porélelmiszerekbe. Segíti a zselésítő anyagok hatását is.
Előállítás
Az adipinsavat kémiai szintézissel állítják elő.
Használat
Az adipinsav kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Desszertporok (max. 1g/kg)
• Süteménytöltelék (max. 2 g/kg)
•
• Zselés desszertek (max. 1 ill. 6 g/kg)
• Italporok (max. 10 g/l)
Az adipinsavat a konyhasó helyettesítésére is használják; emellett (a nejlon építőelemeként) a műanyagiparban, valamint kozmetikumok és gyógyszerek előállításánál is alkalmazzák.
Biztonság
Az adipinsav veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
5 mg/kg csoport ADI: az adipinsavra, kálium-, nátrium- és kalciumsóira