fbpx

E 352 – Kálcium-malát

Leírás

A kálcium-malát az almasav (E 296) kálciumsója. Az almasavhoz hasonlóan minden élő sejt alkotórésze. Mint élelmiszeradaléknak két változata alkalmazható: kálcium-malát (E 352 i) és kálcium-hidrogén-malát (E 352 ii). A kálcium-malátnak a gyakorlatban csekély a jelentősége.

Előállítás

A kálcium-malátot kémiai reakcióval almasavból állítják elő.

Használat

A kálcium-malát mennyiségi korlátozás nélkül az összes élelmiszerben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatóak.

Az E 352 egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Lekvár, dzsem, gyümölcszselé
• Gyümölcslevek

Biztonság

A malátok veszélytelennek számítanak.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik