fbpx

E 341 – Kálcium-foszfát

Egyéb elnevezések

foszfátok


Leírás

A kálcium-foszfátok a foszforsav (E 338) módosulatai. Attól függően, hogy hány kálciumatom van kötésben a molekulán, három változatot különböztetünk meg: monokálcium-foszfát ((E 341 i) dikálcium-foszfát (E 341 ii) és trikálcium-foszfát (E 341 ii).

Különleges kémiai tulajdonságaik miatt a foszfátokat az élelmiszeriparban nagyon különböző területeken alkalmazzák (lásd nátrium-foszfát E 339). A poralakú kálcium-foszfátok nagyon hatékonyan gátolják az élelmiszerek összetepadását, csomósodását és megkeményedését, ezért csomósodásgátlóként alkalmazzák.

Előállítás

A kálcium-foszfátokat kálciumhidroxid segítségével foszforsavból (E 338) állítják elő.

Használat

A kálcium-foszfátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a foszforsavra (E 338).

Főként a következő termékeknél alkalmazzák:
• Tejpor és kávékrémpor (max. 2,5 g/kg ill. 30 g/kg)
• Deszertporok (max. 7 g/kg)
• Sütőporok (max. 20 g/kg)
• Szárított, porított élelmiszerek (max. 10 g/kg)

Ezenkívül a kálcium-foszfátokat hordozóanyagként az aromagyártásban, a fogkrémgyártásban valamint az üveg- és kerámiaiparban is alkalmazzák.

A kálcium dúsításra is  használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. 

Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag" jelölés alkalmazható rá. Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. 

 

Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-foszfátként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

A foszfátok veszélytelennek számítanak.

Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.  

Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

70 mg/kg a foszforsav és foszfátok együttes mennyiségére, foszforban kifejezve

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás