fbpx

E 338 – Foszforsav

Egyéb elnevezések

foszfát


Leírás

A foszforsav és sói (a foszfátok) a természetben igen elterjedtek. Ezek az élethez elengedhetetlen foszfor forrásai. Az emberi szervezetben a foszfátok mennyisége több kilogramm; fontos szerepet játszanak a csontok, a fogak és az örökítőanyag felépítésében, valamint az energiatermelő anyagcserében.

A foszforsav tisztán savanyú ízű és erős komplexképző hatású. A foszfátokkal ellentétben, amelyek az élelmiszeriparban számos különböző funkciót látnak el, a foszforsavat többnyire savanyítószerként alkalmazzák.

Előállítás

A foszforsavat foszfáttartalmú ásványokból (apatitból) nyerik. Ez erős savas feltárás, majd extrakció és desztilláció útján lehetséges. Elektrokémiai eljárással is nyerhető foszfát az apatitből. Ezt végül tisztítják, égetéssel oxidálják, és vízzel foszforsavvá alkítják.

Használat

A foszforsav meghatározott maximális adagolási szint mellett bizonyos élelmiszerekben engedélyezett. Az engedélyezés főként a sokkal gyakrabban használt foszfátokra vonatkozik.

A foszforsav egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
• Frissítő italok, főként a kóla-italok (max. 700 mg/kg)
• Sportitalok (max. 0,5 g/Ll)
• Tejszín és tejszínkészítmények (max. 5 g/kg)
• Tejitalok (zsírtartalomtól függően max. 1 - 1,5 g/kg)
• Tejpor és kávékrémpor (max. 2,5 g/kg ill. 30 g/kg)

A foszforsav a kiindulási anyaga a különféle foszfátok és keményítő foszfátok előállításának is (E 339, E 340, E 341, E 442, E 450, E 451, E 452, E 541, E 1410). Technológiai segédanyagként a fehérjék és a nyerskakaó feltárása során használják.

Biztonság

A foszforsav veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségű foszfát (napi 1,5 - 2,5g) bevitele esetén a vér kálciumszintjének csökkenését és a parathyroid hormon szintjének emelkedését figyelték meg. Az ebből levont következtetést azonban, amely szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kálcium-foszfát-egyensúlyát, és a csontok kálciumtartalmának csökkenéséhez vezet, nem bizonyították.

Szintén nem nyert bizonyítást az a gyanú, hogy a foszfátok szerepet játszanának a gyermekkori figyelemzavar és hiperaktivitás (ADHS) kialakulásában.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

70 mg/kg

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás