E 336 – Kálium-tartarát
Leírás
A kálium-tartarátok a borkősav (E 334) káliumsói. Élelmiszeradalékként a monokálium-tartarát (E 336 i, borkő) és a dikálium-tartarát (E 336 ii) alkalmazható. A tartarátok a vas- és nehézfémionokkal komplexet képeznek, így támogatják az antioxidánsok hatását. A kálium-tartarátból lassan szabadulnak fel a káliumionok, így segítségével szabályozható a karragén-, alginát- és pektinzselék vagy kocsonyák gélesedési sebessége.
Előállítás
A tartarátokat borkősavból állítják elő.
Használat
A kálium-tartarátok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a borkősavra (E 334).
A kálium-tartarát különösen a sütőpor savhordozójaként elterjedt. Emellett konyasó-helyettesítőként is használják. A borkészítés során is kálium-tartarátot alkalmaznak, segítségével az újborból gyorsan eltávolítható a borkő.
Biztonság
A tatarátok veszélytelennek számítanak.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
30 mg/kg csoport ADI az L(+) borkősavra, nátrium-, kálium- és kálium-nátrium sóira