
E 327 – Kálcium-laktát
Leírás
A kálcium-laktát a tejsav (E 270) kálciumsója, amely az anyagcsere köztes termékeként minden élő sejtben előfordul. A tejsavval ellentétben kevésbé hat a mikroorganizmusok ellen. Savanyúságszabályzóként használják pl. ömlesztősókban. A gyümölcshéjban jelen levő pektinek reagálnak vele, így oldhatatlan kálcium-pektinát keletkezik, amely szilárdítja a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezen kívül ásványianyag-dúsításra használják étrendkiegészítőkben.
Előállítás
A kálcium-laktátot a tejsav (E 270) kémiai megváltoztatásával állítják elő.
Ha kálcium dúsításra használják csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálcium forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag” jelölés alkalmazható rá .
Ezen mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-laktátként kell jelölni az összetevők között.
Használat
A kálcium-laktát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nátrium-laktátra (E 325).
Biztonság
A kálcium-laktát veszélytelennek számít.