E 327 - Kálcium-laktát

Leírás


A kálcium-laktát a tejsav (E 270) kálciumsója, amely az anyagcsere köztes termékeként minden élő sejtben előfordul. A tejsavval ellentétben kevésbé hat a mikroorganizmusok ellen. Savanyúságszabályzóként használják pl. ömlesztősókban. A gyümölcshéjban jelen levő pektinek reagálnak vele, így oldhatatlan kálcium-pektinát keletkezik, amely szilárdítja a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezen kívül ásványianyag-dúsításra használják étrendkiegészítőkben.

Előállítás

A kálcium-laktátot a tejsav (E 270) kémiai megváltoztatásával állítják elő.

Ha kálcium dúsításra használják csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálcium forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag”  jelölés alkalmazható rá . 

Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni.  Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-laktátként kell jelölni az összetevők között.

Használat

A kálcium-laktát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nátrium-laktátra (E 325).

Biztonság

A kálcium-laktát veszélytelennek számít.

Figyelem!

  • BABA: Ez az adalékanyag az egészséges csecsemők és kisgyermekek elválasztási ételeiben engedélyezett. (forrás: Magyar Élelmiszerkönyv)

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében