fbpx

E 321 – Butil-hidroxi-toluol (BHT)

Egyéb elnevezések

Di-tertiérbutil-p-Kresol


Leírás

A BHT gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást. A kémiailag nagyon stabil BHT antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHT-t gyakran a BHA-val (E 320) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják.

Előállítás

A butil-hidroxi-toluolt kémiai szintézissel állítják elő.

Használat

A BHT különféle zsírtartalmú élelmiszerhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok valamint a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.

BHT néhány egyéb mellett a következő termékekben engedélyezett:

  • Ételízesítők (max. 200 mg/kg)

  • Rágógumi (max. 400 mg/kg)

  • Zsírok (max. 100 mg/kg)

  • Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg)

Az antioxidánst kozmetikumoknál és élelmiszer-csomagolásoknál is használják.

Biztonság

Arra érzékeny embereknél a BHT gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki. Kozmetikumok esetében ismertek a BHT hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.

A butil-hidroxi-toluol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHT a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.3 mg/kg

Lásd még

E 320 - Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás