fbpx

E 320 – Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Egyéb elnevezések

tercier-butil-4-hidroxianizol

Leírás

A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad.

Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják.

Előállítás

A butil-hidroxi-anizolt  kémiai szintézissel állítják elő.

Használat

A BHA különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok valamint a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.

BHA néhány egyéb mellett a következő termékekben engedélyezett:

  • Ételízesítők (max. 200 mg/kg)

  • Zsírok (max. 100 mg/kg)

  • Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg)

  • Rágógumi (max. 400 mg/kg)

Az antioxidánst kozmetikumoknál és élelmiszer-csomagolásoknál is használják.

Biztonság

A BHA gyorsan lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetben. Arra érzékeny embereknél gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki.

Kozmetikumok esetében ismertek a BHA hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.

A butil-hidroxi-anizol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHA a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.5 mg/kg

Lásd még

E 321 – Butil-hidroxi-toluol (BHT)

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!