E 320 – Butil-hidroxi-anizol (BHA)
Egyéb elnevezések
tercier-butil-4-hidroxianizol
Leírás
A BHA gátolja a zsíroknál, aromáknál és színezőanyagoknál az oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint enyhe mikróbagátló hatással is rendelkezik. A kémiailag nagyon stabil BHA antioxidáns hatása az élelmiszerekben a sütés során is stabilan megmarad.
Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a BHA-t gyakran a BHT-vel (E 321) vagy a gallátokkal (E 310, E 311, E 312) együtt használják.
Előállítás
A butil-hidroxi-anizolt kémiai szintézissel állítják elő.
Használat
A BHA különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok valamint a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.
BHA néhány egyéb mellett a következő termékekben engedélyezett:
-
Ételízesítők (max. 200 mg/kg)
-
Zsírok (max. 100 mg/kg)
-
Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg)
-
Rágógumi (max. 400 mg/kg)
Az antioxidánst kozmetikumoknál és élelmiszer-csomagolásoknál is használják.
Biztonság
A BHA gyorsan lebomlik és nem halmozódik fel a szervezetben. Arra érzékeny embereknél gyaníthatóan allergiás reakciót válthat ki.
Kozmetikumok esetében ismertek a BHA hatására jelentkező allergiás bőrreakciók.
A butil-hidroxi-anizol továbbra is tudományos vizsgálatok tárgyát képezi. A rákkeltő hatás kizárására irányuló állatkísérletek ezidáig nem bizonyultak egyértelműnek, mivel a patkányok esetében nyert felismerések nem vonatkoztathatók az emberre. Más vizsgálatok arra utalnak, hogy a BHA a rák kialakulását gátló hatással rendelkezik.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.5 mg/kg