fbpx

E 310 – Propil-gallát

Egyéb elnevezések

gallát


Leírás

A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt.

Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val (E 320) vagy BHT-vel (E 321) kombinálva használják.

Előállítás

A propil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő.

Használat

A propil-gallát különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok és a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.

A propil-gallát egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:

  • Ételízesítők (max. 200 mg/kg)

  • Zsírok (max. 100 mg/kg)

  • Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg

  • Rágógumi (max. 400 mg/kg)

Antioxidáns aromákhoz (különösen illóolajokhoz), továbbá zsírtartalmú élelmiszerek csomagolásának impregnálásához is felhasználható.

Biztonság

A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

1.4 mg/kg az összes gallátra számolva

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás