E 310 – Propil-gallát
Egyéb elnevezések
gallát
Leírás
A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt.
Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val (E 320) vagy BHT-vel (E 321) kombinálva használják.
Előállítás
A propil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő.
Használat
A propil-gallát különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok és a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.
A propil-gallát egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:
-
Ételízesítők (max. 200 mg/kg)
-
Zsírok (max. 100 mg/kg)
-
Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg
-
Rágógumi (max. 400 mg/kg)
Antioxidáns aromákhoz (különösen illóolajokhoz), továbbá zsírtartalmú élelmiszerek csomagolásának impregnálásához is felhasználható.
Biztonság
A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
1.4 mg/kg az összes gallátra számolva