E 310 - Propil-gallát

Egyéb elnevezések

gallát

 

Leírás

A propil-gallát észterkötésű galluszsav, amely a lignin alkotóelemeként a növényi sejtek elfásodásában játszik szerepet, a természetben tehát igen elterjedt.

Az enyhén keserű ízű gallátok gátolják, hogy a zsírok az oxigén hatására tönkremenjenek, avasodjanak. Ezt az erősen antioxidáns hatásukat erősen felhevítve is megtartják. Mivel egymás hatását kölcsönösen erősítik, a gallátokat gyakran BHA-val (E 320) vagy BHT-vel (E 321) kombinálva használják.

Előállítás

A propil-gallátot kémiai reakcióval állítják elő.

Használat

A propil-gallát különféle zsírtartalmú élelmiszerekhez engedélyezett. A mennyiségi korlát a termék zsírtartalmára vonatkozik, és a gallátok és a BHA illetve a BHT együttes mennyiségére érvényes.

A propil-gallát egyebek mellett a következő termékekben engedélyezett:

  • Ételízesítők (max. 200 mg/kg)

  • Zsírok (max. 100 mg/kg)

  • Étrend kiegészítők (max. 400 mg/kg

  • Rágógumi (max. 400 mg/kg)

Antioxidáns aromákhoz (különösen illóolajokhoz), továbbá zsírtartalmú élelmiszerek csomagolásának impregnálásához is felhasználható.

Biztonság

A propil-gallát a különösen érzékeny embereknél allergiaszerű reakciókat válthat ki. Pékeknél a galláttartalmú alapanyagokkal való közvetlen érintkezés nyomán bőrkiütést figyeltek meg. Tesztek során kimutatták a száj-nyálkahártya irritációját is galláttartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

1.4 mg/kg az összes gallátra számolva

Figyelem!

  • ALLERGIA: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztása az arra érzékenyeknél allergiás vagy allergia-szerű tüneteket okozhat.

Ezekbe a típusokba tartozik

Lásd még







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében