fbpx

E 300 – Aszkorbinsav

Leírás

Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik.

Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagénképződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását.

Az aszkorbinsav gátolja az oxigén minőségrontó hatását, így például a felszeletelt gyümölcs és zöldség barnulását is. Gyakran más antioxidánsokkal kombinálva használják. Az aszkorbinsavat gyakran nitrites pác-sóval együtt használják (lásd E 249, E 250), mert a hústermékek piros színkialakulását segíti, ugyanakkor gátolja a nitróz-amin képződést is. Az aszkorbinsav javítja a különféle lisztekből készült tészták minőségét.

Előállítás

Az aszkorbinsavat általában többlépcsős kémiai eljárással állítják elő (Reichenstein-eljárás). Genetikailag módosított anyagok használata is lehetséges.

Használat

Az aszkorbinsav általánosan, mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) engedélyezett az élelmiszerekben. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek jelentenek, valamint néhány egyéb termék, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Aszkorbinsav főként a következő termékekben fordul elő:
• Gyümölcs- és zöldségkonzervek
• Fagyasztott vagy szárított burgonyatermékek
• Gyümölcslevek és -nektárok
• Lekvárok, dzsemek
• Hústermékek, felvágottak
• Kenyér, sütőipari adalékok
• Bor, sör

Számos élelmiszert, köztük italokat és édességeket azért dúsítanak aszkorbinsavval, hogy vitamintartalmukat növeljék. Csak ebben az esetben lehet az élelmiszert C-vitaminként feltüntetni forrásként feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennységnek legalább a kétszerese van, akkor „vitaminban gazdag" megjelölés alkalmazható rá. 

Bizonyos törvényben rögzített mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson föl lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor aszkorbinsavként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

Az aszkorbinsav veszélytelennek számít. Vízoldható, így a vizelettel kiválasztódik.

Hosszútávú erős túladagolás az állatkísérletekben vesekőképződést okozott. Ezért az oxálsav a felelős, amely az aszkorbinsav bomlásakor képződik a szervezetben.

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás