alap kinézet

System Messages

A propionsav a természetben előforduló szerves sav. Többek között néhány baktérium anyagcsere-terméke, ez adja az emmentáli és a márványsajt jellegzetes ízét.

A propionsav hat bizonyos baktérium-, élesztő- és penészfajták ellen. Mivel bázikus környezetben a baktériumokra és a penészekre hat, az élesztők működését viszont nem befolyásolja, elsősorban kenyér és péksütemények ipari előállítása során alkalmazzák. Mint zsírsavat az emberi szervezet teljes mértékben hasznosítja.

Szúró, maró illata és erősen savas íze miatt a propionsavat az élelmiszeriparban csak ritkán alkalmazzák. Inkább a propionsav származékait, a propionátokat használják.

Előállítás

A propionsavat kémiai úton etilénből, szén-dioxidból és vízből állítják elő.

Használat

A propionsav kizárólag az ipari előállítású péksüteményekhez engedélyezett. A megengedett legmagasabb adagolási mennyiség a propionsav és a propionátok együttes mennyiségére vonatkozik.

A propionsav főként a következő termékekben használható:
• Előrecsomagolt szeletelt kenyér (max. 3 g/kg)
• Előrecsomagolt elősütött kenyér (max. 2 g/kg)
• Előrecsomagolt finompékáru, kalács, zsemle (max. 2 g/kg)
• Karácsonyi puding (max. 1 g/kg)

A propionsavat bizonyos körülmények között takarmányok és gabonák tartósítószereként is használják, valamint a kozmetikumokban is engedélyezett tartósítószer.

Biztonság

A propionsav veszélytelennek számít.



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink