fbpx

E 235 – Natamicin

Egyéb elnevezések

pimaricin


Leírás

A natamicin penészgombák által termelt antibiotikus hatóanyag. Hat az élesztőkre és a penészekre, a baktériumokkal szemben azonban hatástalan. Ez a tartósítószer főként azon élelmiszereknél hatásos, amelyek az előállításuk végén érlelésen mennek keresztül. 

Előállítás

A natamicint biotechnológiai úton Streptomyces fajú penészből nyerik. Genetikailag módosított kultúrák alkalmazása is lehetséges.

Használat

A natamicin kizárólag a következő élelmiszerek felületi kezelésére használható:
• Kemény- és félkemény sajtok
• Száraz kolbászok

Az érvényes mennyiségi korlátozás az élelmiszer felületén max. 1 mg/dm2; a felülettől számított 5 mm mélységben nem lehet jelen.
Az orvoslásban a natamicint a bőr kandida- és a gombafertőzései ellen alkalmazzák.

Biztonság

A natamicin veszélytelennek számít.

A vegyületet a szervezet csak csekély mértékben tudja felvenni. A natamicin tartósítószerként való alkalmazása azonban ellenálló mikroorganizmusok kialakulását eredményezheti.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.3 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás