
E 234 – Nizin
Egyéb elnevezések
nizol
Leírás
A nizin az antibiotikus hatású fehérjék egy csoportját jelöli.
A nizin gátolja bizonyos baktériumok szaporodását, emellett hőérzékennyé is teszi ezeket. Ennek a tartósítószernek nincs terápiás jelentősége a gyógyszergyártásban. Hatásspektruma szűk; hőtűrő anyagként hat a veszélyes klosztridiumok és számos baktérium ellen, amelyek a tej- és sajtgyártás során nemkívánatos aromákat hozhatnak létre. A nizin ezért főképp a hőre érzékeny tejtermékekben való felhasználásra alkalmas.
Előállítás
A nizint baktériumkultúrákkal (Streptococcus lactis) biotechnológiai úton állítják elő. Genetikailag módosított baktériumok alkalmazása lehetséges.
Használat
A nizin kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Ömlesztett sajt és érlelt sajt (max. 12,5 mg/kg)
• Búzadara- és tápiókapuding (max. 3 mg/kg)
• Clotted cream (max. 3 mg/kg)
• Mascarpone (max. 3 mg/kg)
Biztonság
A nizin veszélytelennek számít.
A fehérjét az emberi szervezet gyorsan és teljes mértékben lebontja. Semmiféle utalás nincs arra, hogy a nizin élelmiszer-adalékként való alkalmazása a terápiás jelleggel használt antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok kialakulását segítené (EFSA-Q-2005-031).
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.13 mg/kg