fbpx

E 227 – Kálcium-hidrogén-szulfit

Egyéb elnevezések

kálcium-biszulfit, kálcium-szulfit

Leírás

Az élelmiszeriparban a kén-dioxidot (E 220) vízben oldott formában (kénessav) használják. Ezenkívül alkalmazzák a kénessav sóit, a szulfitokat, ezek közé tartozik a kálcium-hidrogén-szulfit is.

Előállítás

A kálcium-szulfitok a kálciumlúg és a kénessav összekeverésekor lejátszódó reakció során keletkeznek. Az így keletkező oldatból szárítással vagy bepárlással készítenek kristályos halmazállapotú anyagot.

Használat

A kálcium-szulfitok használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a kén-dioxidra.

Biztonság

A legtöbb ember számára a kéndioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásukról.

Azoknál az embereknél azonban, akiknek a szervezetében kevés van ebből az enzimből, egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás) jelentkezhetnek. Asztmás betegeknél a kénvegyületek asztmás rohamokat okozhatnak (szulfitasztma). Néhány esetben allergiás, illetve allergiaszerű reakciókat is megfigyeltek.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

0.7 mg/kg Csoport ADI, kén-dioxidban kifelyezve kálcium-szulfitra, kálcium-hidrogén-szulfitra, kálcium-meta-biszulfitra, kálium-hidrogén-szulfitra, kálium-meta-biszulfitra, kálium-szulfitra, nátrium-hidrogén-szulfitra, nátrium-meta-biszulfitra, nátrium-szulfitra, nátrium-tioszulfátra és kén-dioxidra.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!