fbpx

E 214 – PHB-észter

Egyéb elnevezések

PHB-etilészter, parabén


Leírás

A para-hydroxy-benzoesav-etilészter (PHB-etilészter) a PHB észterek egyike, amelyek az élesztők és a penész növekedését gátolják.

A PHB-észter hatása más tartósítószerektől eltérően nem függ a környezet savasságától. Ezért főként olyan élelmiszerekben alkalmazzák, amelyek vagy kevés savat tartalmaznak, vagy nagyon érzékenyek a savakra. Alkalmazásának lehetőségeit azonban erősen korlátozza, hogy a PHB-észter a tartósító hatás eléréséhez szükséges mennyiségben befolyásolja az élelmiszer ízét. Emellett már nagyon kis mennyiségben gátolja a nyelv ízérzékelő képességét.

Előállítás

A PHB-etilésztert nyomás alatt, többlépcsős kémiai reakcióban szintetizálják.

Használat

A PHB-észtert főként a szorbinsavval és/vagy a benzoesavval kombinálva használják, így ezekre közös határérték vonatkozik.

Többek között az alábbi esetekben engedélyezettek:
• Szárított hústermékek felületi kezelése (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Szárított hústermékek zselatinbevonata (max. 1.000 mg/kg)
• Gabonából, burgonyából készült snack-ek (max. 1.000 mg/kg)
• Édességek (max. 1.500 mg/kg)
• Szószok (zsírtartalomtól függően max. 1.000 – 2.000 mg/kg)
• Hidegkonyhai készítmények (max. 1.500 mg/kg)

A PHB-észter aromák és kozmetikumok tartósítására is engedélyezett.

 

Biztonság

A PHB-észter allergiás és allergiaszerű tüneteket okozhat.

A tartósítószer a bélben felszívódik, a vese a vizelettel kiválasztja.

 

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

10 mg/kg az összes PHB-metil- és etilészterre számítva

Lásd még


Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás