alap kinézet

System Messages

Egyéb elnevezések: 

Szorbát

A kálium-szorbát a szorbinsav (E 200) káliumsója. A természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Nincs csíraölő hatása, ezért csak higéniailag kifogástalan termékek eltarthatóságát hosszabbítja meg. Hatékonysága savas közegben (ph<6,5) a legnagyobb. Felhasználása a szorbinsavéhoz hasonló, de sokkal jobban oldódik. Vízben és zsírban is oldódik. A tartósítóhatáshoz szükséges mennyiségben nem befolyásolja az élelmiszer ízét.

Előállítás

A kálium-szorbátot többlépcsős kémiai reakcióval szorbinsavból szintetizálják.

Használat

A kálium-szorbát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a szorbinsavra (E 200).

Az anyagot emellett a szárított nyers kolbász és sonka felületi kezelésére is használják (max. 1.500 mg/kg).

A borkészítésben is használják, hogy a biológiai savbontók működését gátolják, illetve a maradék cukor utóerjedését megakadályozzák. A borra vonatkozó, különleges előírások miatt azonban a borospalackokon nem kell jelölni. Maximális adagolási szint bor esetében 200 mg/kg.

A kálium-szorbát az aroma- és enzimkészítmények fontos tartósítószere. Kozmetikumoknál és a rágódohánynál is engedélyezett.

Biztonság

A kálium-szorbát veszélytelennek számít.
Az anyagot az emberi zsíranyagcsere teljes mértékben lebontja.

Allergiaszerű reakciókat (kiütéseket) csak bőrtesztek alkalmával figyeltek meg. Ritkán a szorbinsavra és a szorbátokra intoleranciás tünetek mutatkoznak.

ADI: 

25

Megjegyzés: 

a szorbinsav és az összes szorbát együttes mennyiségére
  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében

Smink