fbpx

E 180 – Litolrubin BK

Egyéb elnevezések

rubinfesték BK

Leírás

A litolrubin pirosra színezi az élelmiszereket. Az azoszínezékek közé tartozik, de nem oldódó színezék, hanem olyan pigment, amelynek finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. A litolrubin fény- és hőstabil.

Előállítás

A litorubint többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. Az ezt követő kémiai reakcióban a színezék kálciumlakká alakul.

Használat

A litolrubint kizárólag ehető sajtbevonatokban (mennyiségi korlátozás nélkül) lehet használni.

Biztonság

A litolrubin veszélytelennek számít.

Kémiai szerkezete miatt az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben valamint a citromban fordul elő. Benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló illetve asztmás személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a litolrubin hatására is.

 

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok