E 174 – Ezüst
Leírás
A fényes szürke nemesfém az élelmiszereket is fénylő ezüstösre színezi. Ellentétben a folyadékokban oldódó színezékekkel az ezüst nem oldódik; finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. Mivel nagyon drága, élelmiszerben csak ritkán használják.
Előállítás
Az ezüstöt elektrolízissel állítják elő ezüstércből.
Használat
Az ezüst kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Édességek bevonatai (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Praliné díszítés (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Likőr (mennyiségi korlátozás nélkül)
Az ezüstöt ezen kívül az ivóvíz csíramentesítésére is használják.
Biztonság
A szokásos, nagyon csekély felhasználási szint mellett az ezüst mint élelmiszeradalék veszélytelen.
Az ezüstöt a szervezet felveszi, és különféle szervekben elraktározza. Több gramm felvétele esetén mérgezés fordulhat elő.