E 174 - Ezüst

Leírás

A fényes szürke nemesfém az élelmiszereket is fénylő ezüstösre színezi. Ellentétben a folyadékokban oldódó színezékekkel az ezüst nem oldódik; finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. Mivel nagyon drága, élelmiszerben csak ritkán használják. 

Előállítás

Az ezüstöt elektrolízissel állítják elő ezüstércből. 

Használat

Az ezüst kizárólag a következő felhasználásokra engedélyezett:
• Édességek bevonatai (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Praliné díszítés (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Likőr (mennyiségi korlátozás nélkül)

Az ezüstöt ezen kívül az ivóvíz csíramentesítésére is használják.

 

Biztonság

A szokásos, nagyon csekély felhasználási szint mellett az ezüst mint élelmiszeradalék veszélytelen.

Az ezüstöt a szervezet felveszi, és különféle szervekben elraktározza. Több gramm felvétele esetén mérgezés fordulhat elő. 

Figyelem!

  • KOCKÁZAT: Ennek az adalékanyagnak a fogyasztásával kapcsolatban egészségügyi problémák, kellemetlen hatások merülhetnek fel.

Ezekbe a típusokba tartozik







  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében