fbpx

E 171 – Titán-dioxid

Leírás

A titán a természetben előforduló fém. Az élelmiszeriparban a titán-dioxidot fehér színezékként használják. A folyadékokban oldódó színezékekkel ellentétben a titán-dioxid nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna. A titán-doxid ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak.

Előállítás

A titán-dioxidot kémiai reakció segítségével a természetben előforduló titánvasércből nyerik.

Használat

A titán-dioxid az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett 2022 júniusáig. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 171 főként a következő élelmiszerekben fordul elő:

  • Drazsék
  • Rágógumi
  • Bevonatok
  • Kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Napvédő termékekben is általánosan használt.
  • Titánfehér néven a festékiparban is fontos pigment.

Biztonság

Az Európai Bizottság 2022 januárjában betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően 2022 július elején lép életbe.

Előzmény:

Franciaország 2020-tól betiltotta az élelmiszerekben arra hivatkozva, biztonságossága nem bizonyított. Az EFSA véleménye szerint (2021. május 6.) nem zárható ki az E 171-ben jelen lévő titán-dioxid részecskék genotoxicitása, ezért az E 171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékként használják. A titán-dioxidra vonatkozó európai és ezzel együtt a hazai szabályozás a közeljövőben az EFSA véleménye alapján módosításra kerül.

 

Ezekbe a típusokba tartozik