fbpx

E 170 – Kálcium-karbonát

Leírás

A kálcium-karbonát a természetben széleskörben megtalálható, a köznyelvben vízkőként vagy krétaként ismert. Vízben és zsírban oldhatatlan, színtartó és hőálló, savakra azonban érzékeny.

A magas tisztaságú kálcium-karbonátot az élelmiszer-előállításban különféle célokra használják fel: színezékként számos élelmiszert fehérre színez; bor és must készítésekor savanyúságot szabályozó anyagként használják; csomósodásgátlóként pedig a reszelt sajt összetapadását akadályozza meg. 

Előállítás

A kálcium-karbonátot mészkőből nyerik, amelyet nagyon finomra őrölnek. Szintetikus úton kálciumionok és karbonátionok reakciójával (kicsapás) állítják elő.

Használat

A kálcium-karbonát az élelmiszerekben mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek, valamint azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az E 170-t többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Drazsék és élelmiszerbevonatok
• Szőlőlé
• Sajt/szeletelt sajt
• Csecsemők tápszerei
• Rágógumi
• Sütőpor

Ivóvíz-készítés során a kálcium-karbonát arra szolgál, hogy savtalanítsa a vizet és növelje a keménységét. 
Emellett adalékanyagok hordozójaként is használják, valamint kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.  A festékiparban a kálcium-karbonát fontos pigment.

 

Élelmiszerek kálcium dúsítására is használható. Csak abban az esetben lehet az élelmiszert kálcium forrásként  feltüntetni, ha annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 120 mg kálciumot tartalmaz. Ha a termékben ennek a mennyiségnek legalább a kétszerese van akkor „kálciumban gazdag” jelölés alkalmazható rá. Ezen  mennyiségi feltételek teljesülése esetén, a rendeletben meghatározott egészségre vonatkozó állításokat a csomagoláson fel lehet tüntetni. Ha valamely egyéb technológiai funkciója miatt alkalmazták, akkor kálcium-karbonátként kell jelölni az összetevők között.

Biztonság

A kálcium-karbonát veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás