![](/wp-content/themes/tudatos-vasarlo/img/headphoto-eszamok.png)
E 161g – Kantaxantin
Leírás
A kantaxantin a xantofill csoportba tarozik, amely színezékek a karotinoidokhoz tartoznak (lásd E 160a).
A természetben rókagombában, rákokban, lazacban valamint flamingótollakban fordul elő. Az élelmiszert sárgára-narancssárgára festi, zsírban oldódik, hővel és fénnyel szemben érzékeny. A kantaxantinból nem alakulhat ki A-vitamin.
Előállítás
A kantaxantint többlépcsős kémiai reakcióval mesterségesen állítják elő.
Használat
A kantaxantint kizárólag egy francia kolbászfajtához (Saucisses de Strasbourg, max. 15 mg/kg) használják.
A színezék kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett. Szárnyasok és halak takarmányában is alkalmazzák.
Biztonság
A kantaxantin hatása vitatott.
Mivel utalások vannak arra, hogy a magas kantaxantin-felvétel látászavarokat okoz, az anyag barnítótablettákban már nem engedélyezett. A takarmányoknál engedélyezett adagolási maximumot is jelentősen csökkentették.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
0.03 mg/kg