fbpx

E 160d – Likopin

Leírás

A pirosas narancs színű likopin a karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik. A paradicsom és a csipkebogyó természetes színezéke. A likopin zsírban oldódik, magas hőmérsékletre és fényre nem érzékeny. Ez a színezék nem alakul át A-vitaminná.

Előállítás

A likopint speciális, az élelmiszerkönyvben meghatározott oldószerekkel vonják ki a paradicsomból (Lycopersicon esculentum L.). Egy kilogramm paradicsom kb. 20 mg likopint tartalmaz.

Az izolált színezék helyett gyakrabban alkalmaznak paradicsomkivonatot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő likopin mennyiségét mesterségesen nem növelték. Bár a paradicsomkivonatnak nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.

A likopint kémiai szintézissel is elő lehet állítani. Az EU Élelmiszertudományi Bizottságának 1999. decemberi állásfoglalása értelmében azonban a szintetikus likopin nem használható élelmiszeradalékként (SCF/CS/ADD/COL/160 Final). Ezt azzal indokolták, hogy a szintetikus preparátum összetétele különbözik a kivonatétól, és a rá vonatkozó toxikológiai vizsgálatok hiányoznak.

Használat

A likopin csak meghatározott élelmiszerekhez engedélyezett. Az E 160d többek között a következő termékekben található meg:
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Szószok, fűszerek (max. 500 mg/kg)
• Hal- és rákpástétomok (max. 100 mg/kg)
• Húst és halat helyettesítő növényi termékek (max. 100 mg/kg)

A likopin ezen kívül kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.

Biztonság

A likopin veszélytelennek számít.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik