
E 160c – Kapszantin
Egyéb elnevezések
kapszorubin
Leírás
A pirosas narancs színű kapszantin is karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik. A paprika egyik természetes színezéke. A kapszantin zsírban oldódik, és érzékeny a hőre és a fényre, A-vitaminná nem alakul át.
Előállítás
A kapszantint különféle, az élelmiszergyártáshoz engedélyezett oldószerekkel oldják ki a paprikából (Capsicum L.). Ebben a kivonatban a kémiailag nagyon hasonló szerkezetű kapszantin és kapszorubin is megtalálható.
Az izolált színezék helyett azonban gyakrabban alkalmaznak paprikakivonatot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő kapszantin mennyiségét mesterségesen nem növelték. Bár a paprikakivonatnak nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.
Használat
A kapszantin minden olyan élelmiszerhez mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) használható, amelyekhez adalékanyag alkalmazása engedélyezett. Kivételt csupán azon élelmiszerek képeznek, amelyekben a színezékek használata a minőséget illetően megtévesztő lehet. Ilyenek a tészták, az olajok és a gyümölcslevek.
Az E 160c-t többek között az alábbi termékekben használják:
• Édesség
• Reggeli gabonapelyhek
• Levesek, szószok, dresszingek
• Sajt, majonéz
• Kolbász és hústermékek
A kapszantin kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.
Biztonság
A kapszantin veszélytelennek számít.