fbpx

E 160c – Kapszantin

Egyéb elnevezések

kapszorubin

Leírás

A pirosas narancs színű kapszantin is karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik. A paprika egyik természetes színezéke. A kapszantin zsírban oldódik, és érzékeny a hőre és a fényre, A-vitaminná nem alakul át.

Előállítás

A kapszantint különféle, az élelmiszergyártáshoz engedélyezett oldószerekkel oldják ki a paprikából (Capsicum L.). Ebben a kivonatban a kémiailag nagyon hasonló szerkezetű kapszantin és kapszorubin is megtalálható.

Az izolált színezék helyett azonban gyakrabban alkalmaznak paprikakivonatot. Ez akkor használható fel színező élelmiszerként, ha a benne lévő kapszantin mennyiségét mesterségesen nem növelték. Bár a paprikakivonatnak nincs E-száma, az összetétellistán fel kell tüntetni.

Használat

A kapszantin minden olyan élelmiszerhez mennyiségi korlátozás nélkül (quantum satis) használható, amelyekhez adalékanyag alkalmazása engedélyezett. Kivételt csupán azon élelmiszerek képeznek, amelyekben a színezékek használata a minőséget illetően megtévesztő lehet. Ilyenek a tészták, az olajok és a gyümölcslevek.

Az E 160c-t többek között az alábbi termékekben használják:
• Édesség
• Reggeli gabonapelyhek
• Levesek, szószok, dresszingek
• Sajt, majonéz
• Kolbász és hústermékek

A kapszantin kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett.

Biztonság

A kapszantin veszélytelennek számít.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok