
E 160b – Annatto
Egyéb elnevezések
bixin, norbixin
Leírás
A természetes annatto színezék a karotinoidokhoz (lásd karotin E 160a) tartozik, de nem alakul át A-vitaminná. Ez a sárga színezék a bixin és norbixin vegyületek keveréke. Általában nem a tiszta színezéket, hanem az annatto kivonat 30%-os oldatát alkalmazzák.
Előállítás
Az annattót különféle eljárásokkal a Bixia orellana nevű trópusi fa gyümölcse magjának a héjából nyerik: kémiai extrakcióval először a bixint vonják ki, amely egy következő kémiai reakcióban norbixinná alakul. Ha a kémiai extrakció nátronlúggal történik, a norbixin nátriumsója keletkezik. Ha az annattót növényi olajokból vonják ki, főként bixint nyernek.
Annattót ezen kívül a paradicsomban is megtalálható likopin színzék kémiai módosításával is elő lehet állítani. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
Az annatto csak meghatározott élelmiszerekben használható. Ezek lehetnek többek között:
• Tészták (max. 20 mg/kg)
• Desszertek (max. 10 mg/kg)
• Sajt, ömlesztett sajt (max. 15 mg/kg)
• Fagylalt (max. 20 mg/kg)
• Ehető sajt- és kolbászbevonatok (max. 20 mg/kg)
• Burgonya- és gabonaalapú snackek (max. 20 mg/kg)
Biztonság
Az annatto veszélytelennek számít. Ritkán az arra érzékeny embereknél allergiás bőrreakciókat válthat ki.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
12 mg/kg a bixin és a norbixin összességére; 2,5 mgtt/kg annattokivonatok esetén