
E 155 – Barna HT
Leírás
A barna HT mesterséges színezék, az azoszínezékek csoportjába tartozik. Vízben oldódik, fényre alig érzékeny, savas környezetben és magas hőmérsékleten is megtartja a színét.
Előállítás
A barna HT-t többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A barna HT elnevezéssel általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.
Használat
A barna HT az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek és azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A színezéket főként édességekben (max. 50 mg/kg) alkalmazzák, de megtalálható a következő termékekben is:
-
Fagylalt (max. 50 mg/kg)
-
Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
-
Italok (max. 50 mg/kg)
-
Édességek (max. 50 mg/kg)
-
Hús (max. 50 mg/kg)
Biztonság
A barna HT veszélytelennek számít.
Kémiai szerkezete miatt az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.
Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a barna HT hatására is.
Állatkísérletekben a barna HT magas adagolása esetén felhalmozódást figyeltek meg a vesében és a nyirokvezetékekben.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
1.5 mg/kg