fbpx

E 155 – Barna HT

Leírás

A barna HT mesterséges színezék, az azoszínezékek csoportjába tartozik. Vízben oldódik, fényre alig érzékeny, savas környezetben és magas hőmérsékleten is megtartja a színét.

Előállítás

A barna HT-t többlépcsős eljárással, az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A barna HT elnevezéssel általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.

Használat

A barna HT az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Kivételt csupán a kezeletlen élelmiszerek és azok a termékek jelentenek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A színezéket főként édességekben (max. 50 mg/kg) alkalmazzák, de megtalálható a következő termékekben is:

  •  Fagylalt (max. 50 mg/kg)

  • Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)

  • Italok (max. 50 mg/kg)

  • Édességek (max. 50 mg/kg)

  • Hús (max. 50 mg/kg)

 

Biztonság

A barna HT veszélytelennek számít.

Kémiai szerkezete miatt az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a barna HT hatására is.

Állatkísérletekben a barna HT magas adagolása esetén felhalmozódást figyeltek meg a vesében és a nyirokvezetékekben.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

1.5 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok