fbpx

E 151 – Brillantfekete BN

Leírás

A brillantfekete mesterséges színezék, az azoszínezékekhez tartozik. Vízben oldódik, fényre alig érzékeny, savas környezetben és magas hőmérsékleten is megtartja a színét.

Előállítás

A brillantfeketét az úgynevezett azokötés során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A brillantfekete elnevezéssel általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelölik. Kálcium- és káliumsói, valamint alumíniumlakkja is engedélyezett.

Használat

A brillantfekete csak meghatározott élelmiszerekben és pontosan meghatározott mennyiségben használható. Ide tartoznak többek között:
• Édességek (max. 300 mg/kg)
• Kaviár (max. 300 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Fűszerszószok (max. 300 mg/l)

A brillantfeketével önállóan nem hozható létre fekete színezés, ezért erre a célra az E 110-zel és az E 102-vel alkotott keverékét használják.

A brillantfekete ezen kívül használható kozmetikumok és a gyógyszerek színezésére is.

Biztonság

A brillantfekete veszélytelennek számít.

A kémiai szerkezete miatt az arra érzékeny embereknél allergiaszerű reakciót válthat ki. Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilsalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben valamint a citromban fordul elő. A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a brillantfekete hatására is.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

1 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Válassz hírleveleink közül:*

   Iratkozz fel híreinkre!

   Tippek, tesztek, programok

   Megszakítás