E 150b – Szulfitos karamell
Egyéb elnevezések
karamell
Leírás
A szulfitos karamell a karamell E 150a módosulata.
Előállítás
Ha a kristálycukrot, glükózt, fruktózt vagy invertcukrot reakciót segítő anyagokkal ellenőrzött körülmények mellett 120 – 150°C-ra hevítik, karamell keletkezik. A különféle segédanyagok határozzák meg a különféle karamellek közti különbséget.
A szulfitos karamell szulfitkötésű vegyületek, mint kénessav, káliumszulfit vagy nátriumszulfit alkalmazásával jön létre. Genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.
Használat
A szulfitos-karamell használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a karamellre (E 150a).
Biztonság
A karamell veszélytelennek számít.
Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)
160 mg/kg