E 1440 – (Hidroxipropil) keményítő
Egyéb elnevezések
kémiailag módosított keményítő
Leírás
A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata.
A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő olyan élelmiszerekhez is használható, amelyek sterilizálásra, illetve fagyasztásra és felengedésre kerülnek.
Előállítás
A (hidroxipropil) keményítőt kémiai reakcióval természetes vagy már módosított keményítőből propilén-oxiddal állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
A (hidroxipropil) keményítő az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
A kémiailag módosított keményítőt többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Tortatöltelékek
• Salátaöntetek
• Késztermékek
• Rágógumi
Biztonság
A (hidroxipropil) keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.