fbpx

E 1440 – (Hidroxipropil) keményítő

Egyéb elnevezések

kémiailag módosított keményítő

Leírás

A (hidroxipropil) keményítő a természetes keményítő kémiai változata.

A természeteshez hasonlóan az éterekhez tartozó, kémiailag módosított keményítő is megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A világos (hidroxipropil) keményítő azonban savak jelenlétében is stabil; alacsony és igen magas hőmérsékleten is tartósan megköti a vizet. Ezért a (hidroxipropil) keményítő olyan élelmiszerekhez is használható, amelyek sterilizálásra, illetve fagyasztásra és felengedésre kerülnek.

Előállítás

A (hidroxipropil) keményítőt kémiai reakcióval természetes vagy már módosított keményítőből propilén-oxiddal állítják elő. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

A (hidroxipropil) keményítő az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

A kémiailag módosított keményítőt többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Tortatöltelékek
• Salátaöntetek
• Késztermékek
• Rágógumi

Biztonság

A (hidroxipropil) keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.

Lásd még

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

    Kövesd munkánkat, iratkozz fel híreinkre!
    Bónusz: tippek, tesztek, programok