E 1420 – Acetilezett keményítő
Egyéb elnevezések
kémiailag módosított keményítő, keményítőacetát
Leírás
Az acetilezett keményítő a természetes keményítő kémiai változata.
A természetes keményítővel szemben az acetilezett keményítő már alacsony hőmérsékleten megköti a vizet, és sűrű masszát képez (csirizesítés). A kálciumionokkal szemben érzékeny, ezért tejkészítményeknél az oxidált keményítő nem alkalmazható. Az így képződő keményítőcsiriz áttetsző, a megkötött vizet igen alacsony hőmérsékleten is tartósan megtartja. Az acetilezett keményítő filmképző tulajdonságokkal is rendelkezik; magas hőmérsékleten, savak jelenlétében és mechanikus behatás (pl. keverés) esetén azonban nem stabil.
Előállítás
Az acetilezett keményítőt kémiai reakcióval természetes keményítőből és ecetsavból (acetát) vagy ecetsav-anhidridből (acetánhidrid) állítják elő. A természetes keményítőt olyan növényekből vonják ki, mint a kukorica, a burgonya és a búza. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.
Használat
Az acetilezett keményítő az élelmiszerekben általánosan engedélyezett. Ez alól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.
Mennyiségi korlátozás csak a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült elválasztási tápszerek (max. 50 g/kg) esetében van érvényben.
Az acetilezett keményítőt többek között a következő termékekben alkalmazzák:
• Mélyfagyasztott termékek
• Szószok, levesek, desszertek
• Sajt- és ömlesztett sajtkészítmények
• Édességek
• Péksütemények és töltelékeik
Az acetilezett keményítő ezenkívül aromák hordozóanyagaként is engedélyezett.
Biztonság
Az acetilezett keményítő veszélytelennek számít. Bekerül a szénhidrát-anyagcserébe.