fbpx

E 1103 – Invertáz

Leírás

Az invertáz nevű enzim a szaharózt (kristálycukrot) – többek között az emberi emésztőszervekben – alkotóelemeire: glükózra (szőlőcukor) és fruktózra (gyümölcscukor) bontja. Az ekkor képződő glükóz-fruktóz-szaharóz-keveréket invertcukornak hívják. A fruktóz nem hajlamos kristályképzésre, ezért az invertcukor folyékonyságának mértéke a benne levő fruktóz mennyiségétől függ.

Az élelmiszeriparban az invertázt arra használják, hogy az édességeket ill. tölteléküket puhán tartsák vagy folyékonnyá tegyék. Az enzim gondoskodik a cukor különböző mértékben erős invertálásáról, és így gátolja a nemkívánatos cukorkristályok képződését. Mivel az invertcukor magához vonzza a levegő nedvességtartalmát, az élelmiszerek nem száradnak ki.

Előállítás

Az invertázt élesztőkből nyerik. Genetikailag módosított anyagok használata lehetséges.

Használat

Az invertáz mennyiségi korlátozás nélkül, általánosan engedélyezett az élelmiszerekben. Ezalól csupán a kezeletlen és hasonló élelmiszerek a kivételek, amelyek a törvényalkotó szándéka szerint adalékanyagokkal nem módosíthatók.

Az invertázt édességekben, többek között a marcipánban és pralinékben alkalmazzák.

Biztonság

Az invertáz veszélytelennek számít.

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás