fbpx

E 110 – Narancssárga FCF

Egyéb elnevezések

CI Food Yellow 3, Orange Yellows, Sunset Yellow FCF


Leírás

A narancssárga FCF mesterséges színezék: narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti.

Előállítás

A narancssárgát többlépcsős eljárással, úgynevezett azokapcsolás során kémiailag szintetizálják. Ennek során két nitrogénatomból létrejönnek az azoszínezékekre jellemző azocsoportok. A narancssárga S elnevezés általában ennek a csoportnak a nátriumsóját jelenti. Az anyag kálcium- és káliumsói is engedélyezettek. 

Használat

A narancssárga S csak meghatározott élelmiszerekben és pontosan meghatározott mennyiségben használható.

Többek között az alábbi élelmiszereknél alkalmazzák:
• Surimi- és lazacpótlók (500 mg/kg)
• Táplálékkiegészítők (max. 300 mg/kg)
• Mustár (max. 300 mg/kg)
• Burgonya- és gabonaalapú sós snack-ek (max. 200 mg/kg)
• Ízesített ömlesztett sajt (max. 100 mg/kg)
• Növényi fehérjéből készült, húst és halat helyettesítő termékek (max. 100 mg/kg)
• Égetett szeszes italok, gyümölcs- és gyümölcsborok (max. 200 mg/kg)
• Pezsgőpor, italpor, szörp (max. 50 mg/kg)
• Fagylalt, puding, desszert(max. 50 mg/kg)
• Sütemény, kekszek, levelestészta (max. 50 mg/kg)
• Édességek (max. 50 mg/kg)
• Lekvár, dzsem, gyümölcskészítmények (quantum satis)

A különféle sárga, zöld vagy barna színárnyalatok elérése érdekében gyakran keverik más színezékekkel. A narancssárga FCF-et használják gyógyszerek, kozmetikumok és textilek színezésére is.

Biztonság

 

A csomagoláson használata esetén föl kell tüntetni a következő figyelmeztető szöveget  a színezék megnevezése vagy E-száma mellett: „A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.

A narancssárga S az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az ún. szalicilátok az aszpirinben találhatóak meg (hatóanyaga az acetilszalicilsav), a természetben pedig az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordul elő.

A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek valamint az asztmában szenvedők allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a narancssárga S hatására.

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI)

4 mg/kg

Ezekbe a típusokba tartozik

Figyelem!

Támogass minket, hogy több hasznos tartalmat tudjunk mutatni neked a jövőben is!
Kapcsolódó cikkek
Még több cikk
Legfrissebb cikkek
Még több cikk
Legfrissebb videók

Segítünk a tudatos vásárlói döntésben!

Termék tesztek

Képezd magad a webinárjainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás