fbpx

Karotinoidok és másodlagos növényi hatóanyagok

A karotinoidokat a másodlagos növényi hatóanyagokhoz sorolják. Sok növényben előfordulnak.  

A karotinoidok közé tartozik a karotin (a répa narancsszínű színanyaga), a likopin E 160d (a paradicsompiros); de karotinoidok a spenótban, a brokkoliban, a salátában, a babban, és a narancsban is megtalálhatók. Élelmiszerszínezékként elsősorban a hőstabil béta-karotin E 160a-nak van jelentősége. A szervezet ezt A-vitaminként hasznosítja.

A karotinoidok ezenkívül antioxidánsként is hatnak: megakadályozzák vagy gátolják a természetes oxidációs folyamatokat. Az oxidáció az élelmiszerekben a vitamin-, aroma- és színanyagok lebomlását, a zsírok avasodását, a szeletelt burgonya, alma barna elszíneződését jelenti. Ezt a fajta oxidációt a levegő oxigénje vagy a “szabad gyökök” jelenléte idézi elő. Ezek olyan könnyen reagáló kötések, amelyek a napfény UV sugarainak hatására keletkeznek. Szólnak figyelmeztetések arra vonatkozóan is, hogy a szabad gyököknek szerepük van bizonyos rákfajták és más betegségek kialakulásában is. Néhány antioxidáns, mint az A, C, E vitamin, és egy sor másodlagos növényi hatóanyag képes a szabad gyökök megkötésére. Ezért tulajdonítanak nekik védőhatást a rákos megbetegedésekkel szemben. A különböző “ACE-termékek” antioxidáns hatású A, C, E vitaminokkal gazdagított élelmiszereket és italokat jelölnek.

Jelenleg is folyó kutatásokban arra törekednek, hogy egyes növények természetes karotinoid-tartalmát géntechnikai eszközökkel növeljék. 

Másodlagos növényi hatóanyag minden olyan anyag, amelynek eredetileg az egyes növények esetében tápérték szempontjából nem tulajdonítottak jelentőséget. E hatóanyagok az utóbbi időben igen fölértékelődtek, mert ezeknek köszönhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségmegőrző hatásúak. Hogy ezek pontosan milyen anyagokból tevődnek össze, azt még találgatják, de valószínű, hogy nem is az egyes összetevők hatnak kedvezően az egészségre, hanem a sok másodlagos növényi hatóanyag együttese. Becslések szerint 100 000 komponenst is tartalmaznak, amelyekből eddig még csak néhányat határoztak meg, és írtak le .

Lásd még: Flavonoidok

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás