fbpx

Intolerancia

Az egyes élelmiszeranyagokra jelentkező intoleranciás reakciók oka örökölt vagy kialakult enzimhiányosság. Ezáltal a keletkező anyagcsere-termékek emésztése nem, vagy nem kielégítően történik. A következmények lehetnek a gyomor vagy a bélrendszer bántalmai, de sokféle súlyos anyagcsere-betegség is fölléphet.

Intolerancia jelentkezhet:

• Antioxidánsok közül a kén-dioxid (E220) és módosulatai esetében. Ezt mindenek előtt a borban használják, de a szárított burgonyatermékeket, gyümölcsöket is kezelik vele. Ez esetben az intoleranciát egy enzim hiánya okozza (szulfitoxidáz). A panaszok gyakran azoknál az embereknél lépnek föl, akik érzékenyek az acetilszalicilsavra (ASS, fájdalomcsillapítók hatóanyaga).
• Fruktóz vagy laktóz (gyümölcs- vagy tejcukor)
Ez az enzimhiány lehet örökölt vagy szerzett is. A vékonybélben termelődő laktáz enzim hiányzik. Ezek a személyek nem tűrik a tejcukrot. Az enzimhiány, illetve az elfogyasztott tej mennyiségétől függően bágyadtság, hasfájás, puffadás, hasmenés alakul ki. 
• Cöliákia (lisztérzékenység)
Ez a vékonybélben fellépő betegség okozza, hogy a hazai gabonafélékben előforduló búzafehérjét (glutén) nem tudja a szervet földolgozni. Gluténtartalmú gabonatermékek fogyasztásakor ellenanyag képződik, ami károsítja a bél nyálkahártyáját, és ennek eredményeként csökken a tápanyag-fölszívódás. A betegek korától és a betegség stádiumától függően akár súlyos alultápláltságot is okozhat. Alkalmazott terápia: tartózkodás a gluténtartalmú élelmiszerektől.
• Fenilketonuria
Ez egy örökölt enzimhiányosság, amelynek köszönhetően a fenilalanin nevű aminosavat nem tudja lebontani a szervezet. Élelmiszeradalékok közül az aszpartám nevű édesítőszer tartalmaz fenilalanint.

Lásd még: Pszeudoallergia, Allergia

    Iratkozz fel híreinkre!

    Tippek, tesztek, programok

    Megszakítás